Arthur Bird - 10 Pieces for Harmonium op.37

Arthur Bird boekje voorpagina

In de bloeitijd van het harmonium (zeg maar tussen 1840 en 1930) waren er veel componisten die voor dit instrument schreven. Een aantal van die componisten kennen we nog steeds. Zij schreven niet alleen voor het harmonium. Andere componisten, die zich uitsluitend of vooral met het harmonium bezighielden, zijn echter in de vergetelheid geraakt. Hun muziek wordt niet of nauwelijks meer gespeeld en ligt op zolders te verstoffen. Jammer, want er zitten prachtige werken bij (die ook op orgel of piano vaak goed klinken!) Tot die componisten moet ook Arthur Bird gerekend worden.

Arthur Bird was een Amerikaan, die vooral in Duitsland leefde. Hij studeerde bij Franz Liszt. Rond 1896 schreef hij zijn harmoniumstukken opus 37, origineel bedoeld voor harmoniums van de Amerikaanse firma Mason & Hamlin, die hij in Europa promote. Rond 1904 zijn zijn 10 pieces door Carl Simon uitgebracht als stukken voor ‘Normalharmonium’; een harmoniumtype met een standaarddispositie, dat in die tijd in Duitsland ontwikkeld werd. Carl Simon had in die tijd een vooraanstaand muziekhuis, waarin hij veel harmoniums verkocht, waar virtuoze harmoniumspelers demonstreerden, componisten in opdracht muziek schreven en waar Simon harmoniummuziek uit liet geven. Dat gold dus ook voor Arthur Bird.

Arthur Bird is vooral een interessante componist, omdat hij in een bijzonder boeiende tijd van het harmonium leefde: een tijd, waarin het drukwindharmonium in veel landen verdrongen werd door het Amerikaanse zuigwindharmonium. En waarbij hij een belangrijke rol speelde door zijn connecties. Maar meer dan dat is zijn muziek beslist de moeite waard. Muziek die gemakkelijk in het gehoor ligt, die doet denken aan bijvoorbeeld die van Joseph Rheinberger. Dat geldt ook voor deze 10 Pieces, waar je geen professional voor hoeft te zijn om te kunnen spelen en die bovendien van hoge kwaliteit is.

Wanneer je over een Amerikaans of Duits (zuigwind)harmonium hebt, dan is deze muziek een must. Maar wanneer je op de aangegeven registraties let en rekening houdt met de bas en discant, dan klinken ze ook prima op (Romantische) orgels en dus is deze muziek ook daarvoor aanbevolen.

De originele uitgaves van deze muziek zijn opgepoetst en nu opnieuw verkrijgbaar in een bijzondere uitgave aangevuld met informatie over Bird, zijn tijd en er zijn uitgebreide toelichtingen over het registreren van deze muziek op zuigwindharmoniums. Daarnaast is de uitgave bijzonder, omdat zowel het originele notenschrift als een overzetting in Klavar in één bundel aanwezig zijn. Alles bij elkaar 68 pagina’s dik!

De 10 Pieces for Harmonium op.37 van Arthur Bird zijn exclusief verkrijgbaar bij Gerard Zwart voor € 17,50 incl. porto. Bestellen per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van uw adres. Toezending na voorafbetaling op rekening NL67RABO0308387457. Al vast veel speelplezier!

Arthur Bird registercoderingMason Hamlin

Voorbeeld standaard notenschriftVoorbeeld klavar notenschrift